I ett flerfamiljshus på Korsvägen i Göteborg bor Gunnar Ladenvall. Han är ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse och har ansvar för fastighetsfrågor. Här ger Gunnar sin syn på den pågående renoveringen av frånluftskanalerna.

– En OVK-besiktning från 1995 visade att våra frånluftskanaler behövde rensas. Och efter det framhöll flera boende att luftkvalitén inte var optimal. Lukten av matos spreds i fastigheten och luften upplevdes som instängd i vissa toaletter och badrum, berättar Gunnar Ladenvall.

 

Rekommenderades att välja kompositröret VentilFlex

En renovering av kanalerna var inskriven i fastighetens underhållsplan. Bostadsrättsföreningen blev rekommenderad att anlita Skorstenstätaren&Kaminbutiken i Västerås AB, som utför kanaltätning med kompositrören VentilFlex och FuranFlex. Till detta projekt valdes VentilFlex, som är den mest kostnadseffektiva metoden för större ventilationsprojekt.

– Vår fastighet byggdes 1930 och består av 28 lägenheter och två vindslägenheter. Ventilationsprincipen är självdrag och målet med kanaltätningen har varit att få självdraget att fungera optimalt.

 

Så tycker de boende

Projektet pågår i skrivande stund och Gunnar Ladenvall ger en lägesrapport:

– 11 av 28 lägenheter är färdiga och vi har fått flera positiva kommentarer från våra boende. Luften har blivit fräschare i både kök och badrum.

En av Gunnar Ladenvalls grannar är Roger Hasselgren, som bott i fastigheten i 12 år. Han har träffat många yrkesmän genom åren och menar att installatörerna från Skorstenstätaren&Kaminbutiken i Västerås AB var ovanligt trevliga och ovanligt professionella.

– Min fru och jag fick besök av två unga hjältar från Västerås. De var utomordentligt trevliga och tipsade oss också om hur vi ansluter spisfläkten till trumman på bästa sätt, säger Roger Hasselgren.

 

Viktig lärdom gällande vindsrenoveringar

Flerfamiljshuset på Korsvägen i Göteborg hade en råvind som för några år sedan inreddes till två vindslägenheter. Detta gjordes innan kanaltätningen, vilket orsakat vissa problem.

– Den kanaltätning vi nu gör med VentilFlex borde ha utförts innan vindsrenoveringen. OVK-besiktningen visade att frånluftskanalerna behövde rensas men vi väntade onödigt länge. Jag är mycket nöjd med det arbete som nu görs med VentilFlex, men jag vill tipsa andra om att inte skjuta upp kanaltätningen. Sakerna ska utföras i rätt ordning – först kanaltätning och sedan vindsrenovering. Det känns angeläget att lyfta fram detta eftersom vindsrenoveringar är så vanliga, säger Gunnar Ladenvall, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen.